Utcára megy az irodalom!

 

Göncz Árpád hajléktalanokat és kortárs szerzőket támogat

 

Jelzés-, és példaértékű, hogy Göncz Árpád volt köztársasági elnök lett Magyarország legújabb és egyetlen kulturális utcalapjának, a Csillagszálló szerkesztőbizottságának a tiszteletbeli elnöke. Jelzés és példaértékű, hogy egy a hajléktalanokat, menekülteket és elesetteket felkaroló egyesület, az Oltalom támogassa a kortárs magyar irodalmat, s annak csöppet sem könnyű helyzetben levő szerzőit.

 

Utcára megy az irodalom! Egy-egy vajszínűre festett olajoshordó és egy, a csillagos eget jelképező kék napernyő alatt tegnaptól hajléktalanok terjesztik a legnevesebb kortárs írók, költők és újságírók műveit a Keleti, a Nyugati, a Deák és a Kálvin téri aluljárókban. Magyarország legújabb és egyetlen kulturális utcalapjának, a Csillagszállónak a neve utcai szakzsargon: mindenki lehet vendége a csillagszállónak, aki az éjszakáit a szabad ég alatt tölti, aki, ahogy Göncz Árpád írja az újság bevezetőjében, irgalmatlan álomra ma így hajtja a fejét.

 

Kálvin tér délelőtt, az olajoshordó mellett a Csillagszállót a magyar hajléktalan fociválogatott - őket is az Oltalom támogatja - két tagja kínálja. Nemrég jöttek vissza Dél-Afrikából, és Amler, aki két éve hajléktalan, miközben megilletődötten az újságot újságíróknak kínálja, a számukra máig felfoghatatlan hajléktalan foci világbajnokságról beszél. Hogy szokni kellett a pályát meg Afrikát, ezért végeztek a középmezőny végén, a harminchatodik helyen, de ha behunyja a szemét, akkor most is az óceánt látja, ha meg kinyitja, akkor a Kálvin téri aluljárót. Pár méterrel arrébb, a kövön hajléktalanok fekszenek.

 

A Csillagszállót, melynek ára 200 forint - felét az árus kapja -, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Iványi Gábor találta ki. Azt mondja, azért, mert a hajléktalanság egyik legnagyobb problémája a kapcsolatvesztés, s hogy az új kulturális utcalap, mely valódi értéket és valódi irodalmat kínál - Bächer Ivántól Karafiáth Orsolyáig meg Krúdy Gyulától Jónás Tamásig - arra is lehetőséget teremt, hogy hajléktalan és hajlékos között egészen másfajta kapcsolat jöhessen létre. Ez nem koldulás, a Csillagszálló formaruhás hajléktalan árusai tudják, mi van az újságban, alkalmasint még a szerzőkkel is találkoznak, például a költő Karafiáth Orsolyával, aki fekete neccharisnyában, könyékig érő csipke kesztyűben és platinaszőke parókában az aluljáróban arról beszélt, milyen megrendítő volt számára a Fűtött utca nevű nappali-éjszakai hajléktalan szálló.

 

Csillagszálló, a folyóirat főszerkesztője, Mezei Anna szerint a szépirodalom olvasása az utóbbi évtizedekben a kevesek kiváltságává lett. Az új lap ezen kíván változtatni avval, hogy utcára viszi az irodalmat.

 

Scipiades Erzsébet

 

 

Népszava, 2006. október 10.

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=829172