HanukkaKarácsony-i interkulturális

találkozó Šahyn/Ipolyságon

2006. december 22.

 

 

Kedves Barátaink!

Kedves érdeklődők!

 

Šahyn/Ipolyságon 2006. december 22-én du. 5-7 h között imádságos-beszélgetős ún. kézmelegítéses HanukkaKarácsony-i interkulturális találkozóra kerül sor, teás-pogácsás szeretetvendégséggel egybekötve.

 

A találkozót a Sigillum oppidi Saag - Ipolyság város pecsétje Alapítvány szervezi. Együttműködő partnerek: Šahy/Ipolyság város polgármesteri hivatala és Šahy/Ipolyság város felekezetei.

 

Hunčík Péter tanár úr szeretettel invitálja az érdeklődőket az alkalomra.

 

Intézményünk, a WJLF Theológus és Lelkész Szak üdvözli a Tanár úr kezdeményezését, és támogatja azt.

 

Csoportunk december 22-én du. 13 órakor indul Šahy/Ipolyság-ra a főiskolától (Bp., Dankó u. 11.). Szeretettel várjuk azokat, akik velünk együtt kívánnak utazni. Azok számára, akik az utazást nem tudják saját erőből megoldani, korlátozott lehetőségeink mértéke szerint felajánljuk segítségünket. Kérjük, hogy ez irányú szándékukat legkésőbb december 20-ig juttassák el a theol@wjlf.hu címre.

 

Šahy/Ipolyság 87 km-re van Budapesttől. Autóval (a Vácot megkerülő 2/A sz. gyorsúton) ca. 80-90 perc az út. Az éjszakára is maradni kívánók számára szállást is tudunk biztosítani.

 

Hunčík Péter tanár úr rövid ismertetője a „kézmelegítő”-ről és a találkozóról:

 

A kézmelegítő „intézményét” még az „átkosban” fedeztem fel Moszkvában. Ennek lényege a határoktól független találkozás ember és ember között, tekintet nélkül az őket elválasztó különbségekre. A liturgia kelléke egy kemencéhez hasonló, oldalában nyílásokkal ellátott jószág. Az emberek körülállják ezt, kezeiket a mélyedésekbe helyezik, közben pedig beszélgetnek és majszolnak a kemencére helyezett pogácsából, hozzá pedig teát/kávét/forralt bort fogyaszthatnak.

1997-ben, a Mečiar-éra dühöngése alatt egyszer már szerveztünk ilyen akciót Pozsony főterén, ám akkor a rendőrség „feloszlatott” minket.

A mostani kemencét Ferko Guldan barátommal közösen készítettük el. Ő az a szlovák képzőművész, aki a Šahy-i/ipolysági zsinagóga udvarában található alkotásokat is készítette.

Ferko megszólított néhány szlovák közéleti személyt (egyháziakat és laikusokat), akik vállalkoztak arra, hogy vendégeinkkel együtt közreműködnek egy olyan ökumenikus liturgia megvalósításában, amelynek lényege az lenne, hogy a megkezdődött és közelgő ünnepek alkalmával ki-ki egy-két perc keretében röviden szól az egybegyültekhez – vagy valamely gondolatot tolmácsolva, vagy imádság formájában.

 

Budapest, 2006. december 17.

 

Iványi Gábor

Majsai Tamás

 

 

A Sigillum oppidi Saag - Ipolyság város pecsétje Alapítvány honlapja:

http://artsaag.sigillum.sk/en/home